Tafsir Al-Quran Nik Abdul Aziz Nik Mat: Surah Al-Waqiah (HARD COVER)

RM45.00
9789671771259
99 item(s)
+

Tajuk: Tafsir Al-Quran Nik Abdul Aziz Nik Mat: Surah Hud (HARD COVER)

ISBN: 9789671771259

Penerbit: Alim Rabbani
Penulis: Ahmad Saifuddin Yusof, Haszrul Azrie Zakaria
Tahun Terbitan: 2021
Muka Surat: 148
Halaman: Hitam Putih
Format: Hardcover

Berat (kg): 0.338
Dimensi (cm): 23.5 cm x 15.8cm x 1.1cm


Surah al-Waqi'ah antara surah yang terkenal di Alam Melayu. Ada yang membacanya setiap hari, ada yang membacanya setiap hari Jumaat atau sebelum tidur.

Surah ini padat dan sarat dengan perkara ghaib tentang Hari Kiamat, syurga dan neraka. Bermula dengan gegak gempita kejadian hari kiamat di mana bumi akan di'khe-nyek' (dihancurkan) dengan kemusnahan yang amat dahsyat. Diikuti pula nikmat syurga dan
azab neraka yang tidak pernah dilihat oleh mata, terdengar oleh telinga, terlintas di hati dan terjangkau oleh akal manusia. Allah Subhanahu wa Ta'ala menggambarkannya dalam ayat-ayat yang pendek di dalam Surah al-Waqi'ah ini.


Almarhum Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat ketika menghuraikan surah ini melalui ilmu Sastera Arab beliau yang mendalam. Beliau dapat menghuraikan ayat demi ayat dengan konotasi yang tepat ayat demi ayat, kalimah demi kalimah.
Pasak demi pasak yang sentap dan padu, almarhum Tuan Guru 'menjolok' dan 'mencucuk' telinga para pendengar agar tersemat kemas dan terikat mati' di sanubari kalbu yang Muslim dan Mukmin. Melalui bicara mutiara hikmah Tuan Guru, kita telusuri samudera Kalam Ilahi dalam Surah al-Waqi'ah.Buku Ini Sesuai Untuk Anda